Yaratılış ve Tufan.002

Nuh’un tufanı ve özellikle tufan öncesi Kutsal Kitap’ta bahsi geçen insanların yaşadığı uzun ömür hep bir merak konusu olmuştur. Birçok kişi mutlaka “Acaba bu hikayeler gerçekleri mi yansıtıyor yoksa bu rakamlar ve tufanın kendisi sembolik midir?” diye muhakkak sormuştur. 1922 yılında, Irak’ta, Britanyalı Herbert Weld-Blundell tarafından her dört yüzü çivi yazısından oluşan 20 santim uzunluğunda ve 9 santim genişliğinde bir prizma keşfedilir.

Yazıt, M.Ö. 1800’e aittir ve M.Ö. 3200-1800 seneleri arasında yaşamış olan Sümer krallarının bugüne kadar keşfedilmiş en kapsamlı listesini oluşturur. Liste “Büyük Tufan” öncesinde yaşamış olan kralların isimlerini verir. Prizma tufan hakkında da bahseder: “Tufan yeryüzünü kasıp kavurdu ve sonrasında krallık [ikinci kez] gökten indi. Böylece Kiş, krallığın koltuğu oldu…” Bu prizmayı Gılgamış destanından ayıran özellik, yazının edebi açıdan efsanevi bir şiir değil; daha çok tarihi bir kayıt olarak yazılmış olmasıdır. Yazıtta bulunan ilginç bir detay da tufan öncesi kralların tufan sonrasındaki krallara göre çok daha uzun bir ömre sahip olmalarıdır; fakat bu sayılar Kutsal Kitab’a göre şişirilmiştir. Bazı krallar 18.000 sene bazıları 12.000 sene egemenlik sürmüştür. Tufan sonrası en uzun egemenlik 1.500 senelik, en kısası ise 2 seneliktir. Tufan sonrası sayısal düşüş Yaratılış bölümündeki anlatıya kısmen benzemektedir. Bu prizmanın önemi şudur: (1) Efsanevi bir anlatının dışında en azından Orta Doğu’da gerçekleşen yıkıcı bir tufandan bahsetmesi ve (2) Tufan sonrası insanların ömrünün kısaldığını belirten bir yazının olmasıdır. Prizmayı görmek isteyenler Oxford’daki Ashmolean Müzesi’ni ziyaret edebilirler.

****

KAYNAKÇA:

  • Walton, J. “The antediluvian section of the Sumerian King List and Genesis 5.” Biblical Archaeologist 44, 1981, sf. 207–208.
  • Wood, Bryant G. “Great Discoveries in Biblical Archaeology: The Sumerian King List.” Bible and Spade, Sonbahar 2003, sf. 121.
  • Resim: http://2.bp.blogspot.com/